17 August, 2016
Einde samenwerking ANWB/ADAC bij campinginspecties. ANWB inspecteert weer zelfstandig

In goed overleg hebben de ANWB en de Duitse zusterclub ADAC besloten niet langer samen op te trekken bij het inspecteren van campings.

Reden is dat de wensen van Nederlandse en Duitse kampeerders steeds verder uiteen lopen. Duitse kampeerders vinden zeer uitgebreide wellness-voorzieningen op een camping belangrijk, terwijl Nederlanders daar nauwelijks waarde aan hechten. Tegelijk willen Nederlandse gezinnen graag speeltuintjes en animatie, wat Duitsers weer minder nodig vinden.

Papier versus online

Ook het mediagebruik verschilt en is sinds de start van de samenwerking, 4 jaar geleden, verder veranderd. In Duitsland is de papieren versie van de campinggidsen nog heel groot, terwijl in Nederland steeds meer via internet informatie wordt geraadpleegd. De gezamenlijke database is wel gebouwd voor printproducties en voldoet minder voor online.

Dit betekent dat de ANWB weer zelfstandig inspecteert. De ANWB heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het classificatiemodel eenvoudiger te maken. Daarnaast hebben zij diverse verbeterpunten die door kampeerders en campingeigenaren zijn aangedragen hierin meegenomen.

Hoe het was in 2012!

In 2012 was de ANWB gestart met een samenwerking met de Duitse zusterclub, de ADAC. Er zou voortaan op de camping óf een ANWB-inspecteur óf een ADAC-inspecteur komen, de gegevens werden gedeeld in een gezamenlijke database. Bovendien hanteren ANWB en ADAC één gezamenlijke norm voor campinginspecties. Die norm verenigt het beste van beide partijen en levert een goed en genuanceerd beeld van elke camping op. Daarmee weten campings én kampeerders eenduidig waar ze aan toe zijn. Die samenwerking leidde toen tot een nieuwe classificatie.

 

bron: anwb.nl

Nieuwsoverzicht